Recepten

Risotto met shiitake

Proef de verrukkelijke smaak van Risotto met shiitake, een hartig en aromatisch gerecht dat perfect is voor de liefhebbers van de Italiaanse keuken.

Wat heb je allemaal nodig?

Ingrediënten Risotto met shiitake

HOOFDGERECHT – 2 PERS. – 20 MIN.

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes verse tijm
  • 60 g roomboter
  • 300 g Arborio risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 liter hete paddenstoelenbouillon
  • 150 g shiitake
  • 1 el olijfolie
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 10 g verse platte peterselie.

Hoe maak je het?

  • Snijd de sjalotten in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Boen de shiitake schoon en snijd de shiitake in stukken. Hak de peterselie grof.
  • Verhit de helft van de roomboter in een grote hapjespan op middelhoog vuur en fruit de ui 2 min. Voeg de risottorijst, knoflook en tijm toe en bak ca. 2 min. mee, of tot de rijstkorrels glazig zijn. 
  • Blus de risotto af met de wijn en roer tot deze is opgenomen. Voeg 1 à 2 soeplepels bouillon toe en roer opnieuw tot deze is opgenomen. Herhaal tot de rijst beetgaar is.
  • Verhit ondertussen de rest van de roomboter en de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg als de boter bruist en de pan heet is de shiitake toe, verlaag het vuur naar middelhoog. Bak de shiitake 5 min. en breng op smaak met peper en zout.
  • Rasp de Parmezaanse kaas. Voeg de kaas toe aan de rijst en roer tot een romige risotto.
  • Verdeel de risotto over diepe borden. Verdeel de shiitake erover en bestrooi met de peterselie.

TIP Lekker met truffeltapenade of truffelolie. Of ga voor een saffraan risotto en voeg wat saffraan toe aan de hete bouillon.

Eet smakelijk en bovenal: geniet!

Meer recepten

Broodje Pulled Paddenstoel

Broodje Pulled Paddenstoel

Zin in een BBQ-style broodje vegan pulled chicken?...

Vegan 'Coquilles'

Vegan 'Coquilles'

Op zoek naar een originele visvervanger? Snijd de ...

Pasta met verse paddenstoelen

Pasta met verse paddenstoelen

Deze vegetarische pasta met onze Vitalityboosters ...

Salade met gerookte kip en champignons

Salade met gerookte kip en champignons

Wanneer buiten de temperaturen oplopen is een lich...

Tostini’s met kruidenboter en shiitake

Tostini’s met kruidenboter en shiitake

Heb je gasten en wil je ze verrassen met verrukkel...

Portobello’s gevuld met risotto

Portobello’s gevuld met risotto

Je kent ze wel, de uit-de-kluiten-gewassen kastanj...

Knolselderijsteak met puree, beukenzwam & kruidenolie

Knolselderijsteak met puree, beukenzwam & kruidenolie

Probeer eens een knolselderijsteak! De stevige tex...

Japanse stijl Steak Tartare

Japanse stijl Steak Tartare

Laat je verrassen door de unieke smaak van Japanse...

Flammkuchen met spek, ui en oesterzwam

Flammkuchen met spek, ui en oesterzwam

Proef de heerlijke smaak van Flammkuchen met spek,...

Terug naar het overzicht van recepten