Recepten
Risotto met shiitake
Proef de verrukkelijke smaak van Risotto met shiitake, een hartig en aromatisch gerecht dat perfect is voor de liefhebbers van de Italiaanse keuken.
Wat heb je allemaal nodig?
Ingrediënten Risotto met shiitake
HOOFDGERECHT – 2 PERS. – 20 MIN.
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 3 takjes verse tijm
- 60 g roomboter
- 300 g Arborio risottorijst
- 150 ml droge witte wijn
- 1 liter hete paddenstoelenbouillon
- 150 g shiitake
- 1 el olijfolie
- 100 g Parmezaanse kaas
- 10 g verse platte peterselie.
Hoe maak je het?
- Snijd de sjalotten in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Boen de shiitake schoon en snijd de shiitake in stukken. Hak de peterselie grof.
- Verhit de helft van de roomboter in een grote hapjespan op middelhoog vuur en fruit de ui 2 min. Voeg de risottorijst, knoflook en tijm toe en bak ca. 2 min. mee, of tot de rijstkorrels glazig zijn.
- Blus de risotto af met de wijn en roer tot deze is opgenomen. Voeg 1 à 2 soeplepels bouillon toe en roer opnieuw tot deze is opgenomen. Herhaal tot de rijst beetgaar is.
- Verhit ondertussen de rest van de roomboter en de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg als de boter bruist en de pan heet is de shiitake toe, verlaag het vuur naar middelhoog. Bak de shiitake 5 min. en breng op smaak met peper en zout.
- Rasp de Parmezaanse kaas. Voeg de kaas toe aan de rijst en roer tot een romige risotto.
- Verdeel de risotto over diepe borden. Verdeel de shiitake erover en bestrooi met de peterselie.
TIP Lekker met truffeltapenade of truffelolie. Of ga voor een saffraan risotto en voeg wat saffraan toe aan de hete bouillon.
Eet smakelijk en bovenal: geniet!